Tripp trapp
De historiske trappeløpene er klare for 100 nye år!
Stortorvet 7 er et stort transformasjonsprosjekt bestående av Stortorvet 7 Grensen 2 og 4, samt Nedre Slottsgate 12. De fem byggene har ulike kvaliteter med byggeår som spenner fra 1880 til 1970. Til sammen utgjør bygningsmassen nesten et helt kvartal med 32000m2. Prosjektet har hatt som mål å dyrke de ulike byggenes egenidentitet og kvaliteter.
Zinc har i tett samarbeid med Schage Eiendom og Dark arkitekter, utarbeidet underlag til oppgradering av 7 trapperom, hvorav 6 av disse er klassifisert som bevaringsverdige. Vi har forsøkt å finne tilbake til hvert enkelt trappeløp sin egenart og estetiske uttrykk, og har beskrevet overflatebehandling, farger og materialer for de ulike delene av trappene. En trapp består av flere elementer, så som: Trappeavsats, repos, underside trapp, underside avsats, opptrinn, inntrinn, trappenese, vange, veggvange, megler, baluster, gelender, håndløper, håndløper vegg, sprosse mm! I tillegg er det diverse dører inn til trapperommene og vinduer av ulik art. Dessuten har flere av trappene i Stortorvet 7 blitt forlenget gjennom årenes løp, dvs at én trapp har flere oppbygginger og samme løsning kunne ikke benyttes i hele løpet, men behandling måtte tilpasses trappenes oppbygging. Det har vært et metikuløst arbeid med å beskrive og parallelt avdekke trappenes kvaliteter og materialmuligheter innenfor prosjektrammene.
Belysning
Belysning er viktig i trapperom og i flere av løpene er vinduer blendet grunnet sammenkoblinger med bygg og nye nivåer. Moderne krav til lysnivå i trapper gjorde at vi måtte løse belysning på en god og effektiv måte. I noen av løpene fikk vi inn dekorbelysning som fremhevet strukturer i avsatsene, ellers ble det en kombinasjon av vegglamper og lamper montert i underside av trapp, tilpasset materialbruk så godt som mulig innenfor et standard sortiment.
Vi har også bistått i fargesetting og vurdering av prøveoppstrøk av utvendige fasader på murgårdene i Nedre Slottsgate 12, Grensen 2 og Grensen 4, med base, trekninger og eksponering av felter i tegl, samt innvendige fasader i de to eksisterende lysgårdene hvor akustisk puss ble benyttet for et mer behagelig lydbilde.