Innlegg fra en student

Kategorier:Meninger
Publisert:

Å falle mellom to stoler - balansen mellom muligheter og utfordringer
 

Har du noen gang ønsket deg et innblikk i tankene til en interiørarkitektur og møbeldesign- masterstudent og praktikant? Ikke det nei, vel her får du ett like vel. Jeg håper, og tror nemlig at vi deler noen tanker og ønsker om hvordan vi kan bidra til å forme morgendagens hjem, arbeidsplasser og opplevelser.

Skrevet av:
Ronja Reigstad

For øyeblikket fullfører jeg en mastergrad i interiørarkitektur og møbeldesign ved Kunsthøyskolen i Oslo, samtidig som jeg på deltid er praktikant her hos Zinc. Mine venner beskriver meg gjerne som positiv og sosial, men jeg er også en kritiker, og jeg tar meg selv ofte i å reflektere kritisk over praksisen jeg er involvert i.

Jeg har tidligere kjent på frustrasjon og savn etter en realistisk bærekraftsdebatt i sammenheng med både utdanning og bransje. I mange tilfeller kjennes begrepet «bærekraftig» ut som noe man kan kaste rundt seg om det ene og det andre.

Jeg tror at mange av oss føler at vi ikke kan nok om bærekraft, og at vi dermed ikke stiller spørsmål når også andre feilaktig bruker begrepet. Det kan jeg kjenne meg igjen i. Så, hva betyr egentlig at noe er bærekraftig? FN definerer begrepet på denne måten:

«Bærekraftig utvikling er en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov» (FN, 2023).

Ved bruk av ordet bærekraft refererer du nemlig til klodens utvikling og fremtidige generasjoners tilgang på ressurser. Det kan være fint å ta på alvor før man for eksempel bruker begrepet som et salgstriks (såkalt greenwashing).

Forbrukeren ønsker seg bærekraft, og dermed strever bransjen etter å kunne referere til egne produkter og tjenester som «bærekraftige». Kanskje skal vi tenke oss om en ekstra gang før vi lover noe vi ikke kan holde. 

Frustrasjonen kan jeg kjenne på enda, men nå kjenner jeg i større grad på nysgjerrighet og håp. For over det siste året har jeg blitt introdusert for mange nye mennesker med kunnskap og motivasjon for å skape endring i måten vi snakker og handler i sammenheng med bærekraft. Mennesker med gode holdninger, som forstår verdien av design. 

For design er viktig. Vi er helt avhengige av gode, innovative designløsninger for at samfunnet skal utvikle seg i en positiv retning. Men det ene trenger ikke gå på bekostning av det andre. Jeg vil ikke falle mellom to stoler, jeg vil gjerne bare stable dem pent og sette meg på toppen. 

Sirkulær økonomi, resirkulering, brukerinvolvering, låne og leie, rehabilitering – det er mange veier å gå for å arbeide mot en bærekraftig utvikling. Hvilken løsning som er riktig, kan jeg ikke fortelle deg. Det vil variere fra situasjon til situasjon. Jeg er imidlertid opptatt av å påpeke viktigheten av å være villig til å gjøre vurderingen og å investere i kunnskap. 

Så vel gjort for å ha kommet gjennom dette tanke-kaoset. Kanskje har du gjort deg opp noen tanker om din egen, eller andres praksis, og kanskje har du fått ny innsikt. Kanskje er du inspirert til å være litt mer kritisk. Jeg mener at kritisk tenkning gjør deg fremtidsorientert og åpen for ny kunnskap; og sånne folk skaper utvikling. Så håper jeg at du er villig til å være åpen og ærlig. Om prosesser, tanker, materialer og språk. Det nytter brukeren og kloden godt av. Slik tror jeg at vi ønsker å utgjøre fremtidens designere. 

Definisjonen for "bærekraftig utvilking" er hentet fra FN's artikkel; Bærekraftig utvikling. (2023). Tilgjengelig på: https://fn.no/tema/baerekraftig-utvikling-fattigdom-og-befolkning/baerekraftig-utvikling