Sparebank1 Nord-Norge

Kunde:Sparebank1 Nord-Norge

Sparebank1 Nord-Norge

Rødbankkvartalet ligger sentralt i Tromsø og består av tre bygninger: Rødbanken, Stengården og Nybygget, alle bundet sammen av et glassoverbygget atrium. Bygningene representerer ulike tidsepoker, hvor det historiske møter det moderne. 

Med sin plassering i hjertet av Tromsø, fungerer kvartalet som en integrert del av byens sentrum og inviterer til et rikt sosialt liv med aktiviteter og arrangementer for både byens befolkning og besøkende. Rødbankkvartalet er også hovedkontoret for Sparebank 1 Nord-Norge, som huser 400 ansatte innen bank, finans, markets, eiendomsmegling og regnskap.

Vi ble engasjert til å revitalisere Rødbankkvartalet og transformere det fra å være en tradisjonell bank til en dynamisk, åpen møteplass som samtidig oppfyller de moderne kravene til en arbeidsplass. Dette krevde en balansegang mellom bevaring av de historiske elementene og innføringen av nye, fleksible løsninger for å møte dagens arbeidsmetoder. For å oppnå dette, måtte prosjektet navigere mellom vernebestemmelser knyttet til de historiske bygningene og behovet for å skape et sammenhengende og brukervennlig byrom. Den lange og mørke vinteren i Tromsø representerte en ekstra utfordring, der behovet for optimal belysning og trivsel i arbeidsmiljøet måtte ivaretas.

Slide 1 av 2
Karusell med 2 bilder

Løsningene er utviklet i tett samarbeid med brukergrupper i workshops, med byggets arkitekt Niels Torp AS, og med lokale samarbeidspartnerene Fra Innersida og Julie Johnsen. 

Slide 1 av 2
Karusell med 2 bilder

Tilgjengelighet og offentlig rom

Rødbankkvartalet har blitt åpnet opp for publikum, med tilrettelagte områder for både arbeid og sosiale aktiviteter. Dette inkluderer tilgjengelige møteplasser, et konferansesenter som kan leies, samt en festhall i den historiske bygningen som tilbyr et staselig rom for ulike typer arrangementer. Kantinen i kjelleren er også tilgjengelig for ansatte og besøkende, noe som ytterligere styrker kvartalets funksjon som en sosial møteplass.

Samhandling og synlighet

Atriet, med sin glassoverbygning, ble utformet som kvartalets sentrale møtepunkt. Her er det lagt til rette for at folk kan samles og være synlige, noe som fremmer interaksjon blant ansatte og besøkende. De sosiale sonene er plassert mot atriet, mens arbeidsplassene er skjermet og rolige, men fortsatt lett tilgjengelige.

Belysning og velvære

For å møte utfordringene med den lange, mørke vinteren i Tromsø, ble Human Centric Lighting (HCL) implementert i arbeidsområdene. Denne belysningsteknologien justerer lysnivåene i tråd med menneskets naturlige døgnrytme, noe som forbedrer trivsel og helse blant de ansatte.

Slide 1 av 4
Karusell med 4 bilder

Fargepalett og materialer

Interiøret benyttet en kombinasjon av varme og lune farger som refererer til den historiske bygningens opprinnelige røde nyanser, kombinert med en dusere, arktisk palett i Nybygget. Denne harmoniske sammensetningen skaper en visuell bro mellom det gamle og det nye. Materialvalgene reflekterer også dette, med grovere teksturer i de historiske delene og en moderne, stram bruk av glass og stål i Nybygget. 

 

Visuell identitet

De arkitektoniske detaljene fra bygningen er stilisert og gjort om til grafiske elementer. Dette grepet, brukt gjennomgående, gir en egen identitet og et sammenhengende uttrykk som skaper en følelse av tilhørighet i kvartalet.

Spesialdesignede møbler

Prosjektet inkluderer en rekke møbler spesialdesignet for kvartalets ulike rom. For eksempel har styrerommet fått en elegant sjenk, og det gamle serviset til Rødbanken er plassert i et skreddersydd vitrineskap. Bygulvet er utstyrt med faste benker og plantekasser, og mesaninen i personalrestauranten har faste bord med integrert belysning. Alle disse elementene er nøyaktig utført av lokale håndverkere fra Ekte Furniture.

Slide 1 av 3
Karusell med 3 bilder
Slide 1 av 2
Karusell med 2 bilder

Rødbankkvartalet har blitt et moderne og inkluderende byrom som både ivaretar de historiske elementene og introduserer nye, fleksible løsninger. Resultatet er et dynamisk, levende miljø som fremmer samhandling mellom mennesker, både innenfor bankens ansatte og byens innbyggere. Den gjennomtenkte belysningen, kombinasjonen av farger og materialer, samt de spesialdesignede møblene har skapt et innbydende og inspirerende sted å jobbe og besøke. Dette har også bidratt til å forbedre trivsel og helse blant de ansatte, samt styrket Sparebank 1 Nord-Norges posisjon som et fremtidsrettet finanshus i landsdelen.

Det nye Rødbankkvartalet har dermed blitt et symbol på hvordan historisk arv og moderne funksjonalitet kan kombineres for å skape et sted som er både funksjonelt og estetisk tiltalende. Med sin nye visuelle identitet og tilgjengelighet, er kvartalet ikke bare et arbeidssted, men også en integrert del av Tromsøs offentlige rom. Dette prosjektet illustrerer hvordan gjennomtenkt interiørarkitektur kan bidra til å revitalisere og oppdatere eldre bygninger, samtidig som det skapes nye muligheter for samhandling og samfunnsengasjement.

Kreditering

Samarbeidspartnere

Foto - Zinc / Thomas Mellbye

Lokasjon

Tromsø

År

2019