Nordea

Tjenester:InteriørarkitekturSectors:Næring
Kunde:Nordea

Nordea

Sammen med Pilot Arkitekter vant vi konkurransen om å få skape et nytt hjem for Nordens største bank – Nordea – på Majorstua i Oslo. Bygget i Essendropsgate bestod fra før av to separate bygninger, kun sammenkoblet på plan 2. Bankens visjon var å skape et moderne, funksjonelt, og sammenhengende miljø; et hovedkontor der alle ansatte fra Osloområdets 11 lokasjoner kunne føle tilhørighet. 

Oppgaven krevde en kreativ transformasjon for å oppnå god flyt, effektiv kommunikasjon og et helhetlig design som fremmer åpenhet, fleksibilitet og samarbeid.

Prosjektet er utformet innenfra og ut, ved hjelp av en "toolbox" med konseptuelle og bgningsmessige valg som kunne implementeres uavhengig av hverandre. Den største utfordringen var å forene to separate bygg til en sammenhengende enhet som kunne imøtekomme behovene til 2200 ansatte. Byggene hadde kompliserte og uoversiktlige strukturer. Vi ville skape en sømløs integrasjon av bygningsmassen, forbedre logistikk og kommunikasjon, og samtidig ivareta estetiske og funksjonelle krav. 

Slide 1 av 6
Karusell med 6 bilder

Nøkkelaspektene i 'toolboxen' inkluderte:

Strukturell integrasjon

Byggene ble knyttet sammen ved hjelp av en bred 'gangbro' på plan 2-7. Dette er ankomstsonen på hvert plan, Torget, som inneholder felles servicefunksjoner, en rekke mindre møterom og flere sosiale samlingssteder. 

På gateplan ble det etablert åpen ferdsel mellom byggene, med oppgraderte uterom og en ny, inviterende hovedinngang over to plan, med god tilgjengelighet inviterer besøkende inn.

Den brede broen som binder sammen de to byggene kalles "exploration zone" eller ‘Torget’

Atrium og fellesarealer

Et utendørs gårdsrom ble glasset inn og omgjort til et luftig atrium som nå fungerer som et samlingspunkt for store arrangementer. Hovedsirkulasjonen er lagt til gangbroene i dette atriet, slik at trafikken ikke forstyrrer arbeidsplassene.

Vi etablerte en meglersal uten søyler på det som tidligere var taket over plan 6. I underetasjen, som inneholdt mørke post - og lagerfunksjoner, fikk vi plass til et stort møtesenter.

Arbeidsplassutforming

Arbeidssonene er utformet for å støtte en aktivitetsbasert arbeidsform. Dette er oppnådd ved å skape et fleksibelt interiør med varierte møtesteder og arbeidsområder som kan tilpasses ulike arbeidsoppgaver. Tilsammen bidrar dette til en betydelig reduksjon i arealbruk og energiforbruk.

Design og materialer

En solid, lys og rolig fargepalett kombinert med utstrakt bruk av eik og naturstein gir prosjektet en lun og inviterende atmosfære med et varig preg.

Nordeas store kunstsamling er gjennomgående integrert på en måte som gir lokalene et varig og solid estetisk uttrykk

Teknologisk oppdatering og bærekraft

Bygget er oppgradert i henhold til TEK 10-standarder for alle nye funksjoner, og så langt som mulig for eksisterende strukturer. Den betydelige arealreduksjonen har ført til et ca 40% til lavere energiforbruk.

Torget fungerer som et sentralt knutepunkt med servicefunksjoner, møterom og møteplasser. Det binder sammen de ulike delene av bygget og oppmuntrer til uformelle møter og samtaler. 

Et sentralt konsept i prosjektet er  #arbeidsplassen som landsby" med et "torg" som det sosiale hjertet. Dette skaper en følelse av samhørighet i arbeidsmiljøet, og gir masse fleksibilitet i arbeidshverdagen.

Torget

Den brede broen som binder sammen de to byggene er også kjent som "exploration zone" eller ‘Torget’.  Torget fungerer som et sentralt knutepunkt med servicefunksjoner, møterom og møteplasser, binder sammen de ulike delene av bygget og oppmuntrer til uformelle møter og samtaler. 

Parken

På hver side av torget er det to atrier som gir lyse og luftige lommer i bygningen. Disse områdene er ‘parken’ og gir et pusterom i den travle hverdagen og fungerer som hovedferdselsårer i landsbyen. De åpne og grønne omgivelsene inviterer til korte pauser og refleksjon.

Boligområder

Kontorarealene, referert til som "boligområdene," gir de ansatte personlige arbeidsområder som fremmer samarbeid og uformell interaksjon. Disse områdene er utformet for å støtte en roligere arbeidsatmosfære, men samtidig legge til rette for spontane møter og kunnskapsutveksling.

Konseptet med en "landsby" gir et fleksibelt og intuitivt layout som støtter både individuell produktivitet og sosial interaksjon. Det skaper et variert arbeidsmiljø som kan tilpasses ulike arbeidsoppgaver og behov.

 

 

 

 

Slide 1 av 4
Karusell med 4 bilder

Prosjektet karakteriseres av et eksepsjonelt godt samarbeid mellom Zinc, Pilot Arkitekter, og andre konsulenter. "Learning by doing" tilnærmingen førte til innovasjon og forbedret planlegging. De grepene som ble tatt under konkurransen ble videreført i det endelige designet, og logistikken fungerer nå utmerket med optimal utnyttelse av alle områder i bygget.

Nordea har nå en arbeidsplass som effektivt knytter sammen deres mange ansatte under ett tak, og som samtidig tilbyr fleksibilitet og moderne fasiliteter. Det endelige designet, preget av åpenhet og enhetlig gjennomføring, gir en varig og bærekraftig løsning som er tilpasset dagens arbeidsbehov og fremtidige endringer.

Kreditering

Samarbeidspartnere

Foto - Zinc / Thomas Mellbye

Lokasjon

Oslo

År

2015